Terveysreseptit


Ihminen haluaa elää oman tyhmän päänsä mukaan,” totesi kirjailija Dostojevski 150 vuotta sitten. Tämä ajatus on voitu vahvistaa myös tieteellisesti: Ihmiset haluavat vaikuttaa elämänsä suuntaan ja he muuttavat myös elintapojaan kymmenen kertaa todennäköisemmin omasta halustaan kuin muiden kehotuksesta.

Tiedetään, että eräät elintavat, kuten monipuolinen ruoka, säännölliset ateriat, säännöllinen liikunta, riittävä vuorokautinen uni, tupakoimattomuus ja alkoholia vain kohtuullisesti tai ei lainkaan, edistävät terveyttä ja suojaavat sairastumiselta niin paljon, kuin se elintavoilla on mahdollista.

Terveysreseptin avulla voit arvioida omia elintapojasi ja miettiä muutosten tarpeellisuutta. Terveysresepti auttaa myös elintapamuutosten tekemisessä omassa arjessa. Tartu terveyteen elintapojesi itsearvioinnilla:

          

 

Ikäihmisen terveysresepti

tulosta ja täytä

Nuoren terveysresepti

tulosta ja täytä

          

Aikuisen terveysresepti

tulosta ja täytä

Lapsen terveysresepti

tulosta ja täytä

 

Elintapojen muuttaminen kannattaa aloittaa pienistä, konkreettisista asioista jokapäiväisessä elämässä, esimerkiksi ruoka-annosten pienentämisestä, nukkumaan käymisestä puoli tuntia aikaisemmin kuin ennen tai portaiden käytöstä hissin sijaan. Kun ensimmäinen muutos on tehty, voit miettiä seuraavaa askelta. Elintapojen muutoksista voi myös keskustella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Mieti etukäteen, kuinka paljon muutoksen tekeminen vaatii aikaa. Onnistuuko se välittömästi vai tarvitsetko sen tekemiseen enemmän aikaa?

Voit arvioida elintapojasi reseptin avulla myös netissä. Kun olet täyttänyt haluamasi reseptin klikkaa Jatka-painiketta, jolloin saat täyttämästäsi reseptistä yhteenvedon, ja jonka voit halutessasi tallentaa tai tulostaa. Reseptit sähköisenä, ole hyvä!